< Terug naar vorige pagina

Project

Gepercipieerde inzetbaarheid, een voordeel in termen van werknemerperformantie? Waarom en wanneer (niet)

Gepercipieerde inzetbaarheid (GI; de kans die men ziet op het vinden van een nieuwe job elders) heeft aan belang gewonnen in een arbeidsmarkt waarin werkgevers niet langer levenslange tewerkstelling kunnen bieden: Ze ervaren een nood tot flexibiliteit, ook naar omgang met personeel toe, om competitief te blijven. Waar GI een erkende waarde is voor verhoogd welzijn/loopbaansucces van werknemers, is het niet duidelijk of GI ook gunstig is voor werkgevers, vooral wat betreft hogere performantie. Onderzoek naar de relatie GI-performantie is dusver schaars en laat vragen onbeantwoord over a) of GI performantie beïnvloedt en b), zo ja, of GI altijd bijdraagt tot hogere performantie.

In het kader hiervan wilden we onderzoeken of (d.i., met welke directionaliteit), waarom (d.i., via welke mechanismen) en wanneer (d.i., onder welke condities) GI performantie binnen de huidige job/organisatie (niet) bevordert. Daarbij namen we een brede benadering tot GI en performantie: We toetsten de gepercipieerde kans tot een andere en een betere job elders (d.i., kwantitatieve vs. kwalitatieve GI) alsook taak-, burgerschaps- en deviant werkgedrag. Bovendien verkenden we de implicaties van GI voor het functioneren van werknemers ten opzichte van hun werkgroep. Deze belanghebbende partij heeft tot dusver weinig aandacht gekregen in het onderzoek naar inzetbaarheid.

Concreet en over een totaal van vier empirische studies met verschillende designs (d.i., enkele en herhaalde meting vragenlijstonderzoek; experimenteel onderzoek), toonden we aan dat GI voordelig kan zijn in termen van performantie (cf., of). Bovendien relateerde GI positief aan performantie via sterkere gevoelens van control, macht en vooral affectieve betrokkenheid tot de huidige organisatie en werkgroep (cf., waarom). Voorzichtigheid is echter geboden. Het performantievoordeel tot GI was kleiner als werknemers zich oneerlijk behandeld voelden: Dan waren de gevoelens van controle en macht geassocieerd met GI niet langer (zo sterk) gerelateerd aan hogere performantie. Meer nog, het voordeel tot GI veranderde in een verlies als werknemers kansen tot betere (d.i., kwalitatieve GI) eerder dan louter andere (d.i., kwantitatieve GI) jobs elders percipieerden (cf., wanneer (niet)).

Samengevat informeert dit doctoraat het onderzoek naar inzetbaarheid over de richting, de aard en de onderliggende mechanismen van, en de condities tot, de relatie GI-performantie. Werkgevers kunnen deze informatie gebruiken om het beste te halen uit inzetbaarheid, voor zichzelf en voor hun werknemers. Met andere woorden, werkgevers zouden ervoor kunnen zorgen dat hun personeel hoge kwantitatieve, maar niet kwalitatieve, inzetbaarheid percipieert en tegelijkertijd investeren in een eerlijke behandeling.

Datum:24 sep 2012 →  31 dec 2017
Trefwoorden:Perceived employability, Organizational behavior
Disciplines:Biologische en fysiologische psychologie, Algemene psychologie, Andere psychologie en cognitieve wetenschappen
Project type:PhD project