< Terug naar vorige pagina

Project

Valpreventie in woonzorgcentra: gedocumenteerde effectiviteit, heersende opvattingen en huidige praktijken

Het overkoepelende doel van dit doctoraatsproject is het verbeteren van valpreventie in woonzorgcentra. Dit resulteert in drie algemene doelstellingen, namelijk: 1) het bestuderen van de gedocumenteerde effectiviteit van valpreventie in woonzorgcentra, 2) het samenvatten van heersende opvattingen en de huidige praktijken en 3) de haalbaarheid evalueren van het implementeren van een praktijkrichtlijn voor valpreventie in de dagelijkse praktijk van woonzorgcentra. Er wordt hierbij een antwoord geboden op volgende onderzoeksvragen:

RQ 1: Wat is de huidige beschikbare evidentie met betrekking tot de karakteristieken en effectiviteit van single, multiple en multifactoriële valpreventiemaatregelen voor ouderen opgenomen in een woonzorgcentrum?

RQ 2: Wat is de predictieve accuraatheid van de volgende screeningsmethoden voor een verhoogd valrisico in woonzorgcentra: ‘Algorithm for classification of fall risk’, ‘Care Home Falls Screen’ en het klinisch oordeel van gezondheidswerkers?

RQ 3: Welke valpreventiestrategieën worden gebruikt door verschillende gezondheidswerkers in Vlaamse woonzorgcentra?

RQ 4: Welke variabelen  voorspellen of gezondheidswerkers al dan niet valpreventiestrategieën zullen uitoefenen?

RQ 5: Welke barrières en facilitatoren beïnvloeden de implementatie van valpreventie?

RQ 6: Hoe haalbaar is een multifactoriële strategie voor valpreventie die is ontwikkeld om een praktijkrichtlijn te gaan implementeren in de dagelijkse praktijkvoering van woonzorgcentra?

Datum:1 sep 2011 →  14 dec 2017
Trefwoorden:Fall prevention
Disciplines:Maatschappelijke gezondheidszorg
Project type:PhD project