< Terug naar vorige pagina

Project

Watergedreven oogstoptimalisatie van de biodieselboom Jatropha curcas L.

Jatropha curcas L. is een multifunctioneel biodieselgewas dat groeit inde tropische- en subtropische gordel. Hoewel er nog druk gespeculeerd wordt over zijn watervoetafdruk, de oogst en het juiste beheer wordt het gewas in veel grootschalige projecten gepromoot. De onzekerheden kunnen echter leiden tot onduurzame investeringen en ontwikkelingen. In dit onderzoek zal daarom een model ontwikkeld worden waarmee de groei en de opbrengst van de plant kan gesimuleerd worden bij verschillende beheersstrategieƫn in verschillende omgevingen.
Het model zal worden geparameteriseerd op basis van veldproeven in Mozambique en India. Hier zullen verschillende behandelingen met verschillende niveaus van bemestings- en droogtestress aangelegd worden. Naast de groei en de oogst zal ook het weer, het bodemwatergehalte, de sapstroom, de stomatale geleiding etc. opgevolgd worden gedurende twee opeenvolgende groeiseizoenen.
Het model zal worden gevalideerd op basis van een aparte dataset, een deficitirrigatie proef en gegevens van 15 modelboerderijen verspreid over de tropische- en subtropische gordel. Op basis van de resultaten kan vervolgens een tool ontwikkeld worden waarmee investerings- en beheersadvies gegeven kan worden.
Datum:6 sep 2011 →  14 sep 2019
Trefwoorden:Water stress, Sapflow, Yield response to water, Soil-water balance, Crop modelling, Water productivity, Jatropha curcas L.
Disciplines:Fysische geografie en omgevingsgeowetenschappen, Communicatietechnologie, Geomatische ingenieurswetenschappen, Landschapsarchitectuur, Kunststudies en -wetenschappen, Bosbouw, Ecologie, Milieuwetenschappen en management, Andere milieuwetenschappen
Project type:PhD project