< Terug naar vorige pagina

Project

Moleculaire en biochemische studie over de rol van Fragile X Mental Retardation Proteïne: effecten op tumorgroei en metastase.

Fragiele X mentale retardatie proteïne (FMRP), het eiwit dat verantwoordelijk is voor het Fragiele X mentale retardatie syndroom (FXS), is een mRNA-bindend eiwit dat een rol speelt in het metabolisme in de hersenen. Onlangs hebben we aangetoond dat FMRP meer aanwezig is in sommige menselijke tumoren, vooral in een subgroep van borstkankers die gemetastaseerd zijn naar de longen. Het is belangrijk om te weten dat personen met FXS beschermd zijn tegen kanker. Wetende dat in de hersenen FMRP de synthese regelt van eiwitten die betrokken zijn bij de opbouw van het cytoskelet en de extracellulaire matrix, veronderstellen we dat FMRP een soortgelijke functie heeft in tumorcellen. We hebben bij muizen kunnen aantonen dat er een verband is tussen een lagere concentratie aan FMRP in borstkankercellijnen en een verminderd aantal uitzaaiingen in de longen door de regulatie van moleculen die betrokken zijn bij de adhesie en vorming van het cytoskelet. Om deze bevindingen verder te onderzoeken en inzichten te verkrijgen in de moleculaire mechanismen van FMRP-gemedieerde tumoren en de progressie van metastasen, zullen we (1) onderzoeken hoe en wanneer FMRP de ontwikkeling van borsttumoren en long metastasen beïnvloedt, (2) de in vivo verspreiding van kanker bestuderen, (3) de FMRP-mRNP complexen in tumoren identificeren.
Datum:1 jan 2012 →  31 dec 2015
Trefwoorden:Fragile X Mental Retardation, Protein, Tumor progression, Metastasis formation
Disciplines:Laboratoriumgeneeskunde, Palliatieve zorg en zorg rond het levenseinde, Regeneratieve geneeskunde, Andere basiswetenschappen, Andere gezondheidswetenschappen, Verpleegkunde, Andere paramedische wetenschappen, Andere translationele wetenschappen, Andere medische en gezondheidswetenschappen