< Terug naar vorige pagina

Project

Persisterende spierzwakte na verlengd verblijf op intensieve zorgen: incidentie, risicofactoren, pathofysiologie en bijdrage tot lange termijn fysieke beperkingen.

Door de verbeterde overleving van kritiek zieke patiënten zijn de gevolgen van een verblijf op intensieve zorgen de laatste jaren duidelijker geworden. Patiënten die een kritiek zieke fase overleefden hebben fysieke beperkingen en een verminderde levenskwaliteit tot lang na de opname op intensieve zorgen. Verschillende factoren kunnen bijdragen tot deze zogenoemde ‘legacy’ van kritieke ziekten. Eén van de factoren die hierin een belangrijke bijdrage zou kunnen leveren is het vertraagd herstel  van spierzwakte verworven op intensieve zorgen. In dit project beogen we beter inzicht te krijgen in de epidemiologie, risicofactoren en pathofysiologische mechanismen betrokken bij verlengde spierzwakte na intensieve zorgen door het uitvoeren van een lange termijn follow-up studie in een groep van patiënten die een verblijf op intensieve zorgen overleefden. We zullen die patiënten bestuderen die geïncludeerd werden in een grote gerandomiseerde studie (n=4640) en waarvan derhalve zeer gedetailleerde informatie beschikbaar is van tijdens het verblijf op intensieve zorgen. Dit translationeel onderzoek omvat functionele en neuromusculaire evaluaties in de Jaren volgend op de opname op intensieve zorgen. We zullen onafhankelijke risicofactoren beschrijven voor verlengde spierzwakte en functionele beperkingen door het uitvoeren van een multivariaat regressie analyse met potentiele risico factoren. Ontrafelen van pathofysiologische mechanismen van persisterende zwakte zal inzichten bieden in eventuele therapieën. 

Hiervoor zullen spierbiopsie genomen worden tijdens de opvolgmomenten om spierstructuur, degeneratie en regeneratie te bestuderen. Gegevens zullen vergeleken worden met biopsies die verkregen werden tijdens de opname op intensieve zorgen. Dit project beoogt zodoende om cruciale kennis te vergaren om de lange termijn sequelen van kritieke ziekte te verminderen. 

Datum:1 jan 2012 →  31 dec 2015
Trefwoorden:Muscle weakness
Disciplines:Laboratoriumgeneeskunde, Palliatieve zorg en zorg rond het levenseinde, Regeneratieve geneeskunde, Andere basiswetenschappen, Andere gezondheidswetenschappen, Verpleegkunde, Andere paramedische wetenschappen, Andere translationele wetenschappen, Andere medische en gezondheidswetenschappen