< Terug naar vorige pagina

Project

De zoektocht naar verschillende fenotypen en hun pathofysiologisch mechanisme van chronische afstoting na longtransplantatie.

Long transplantatie is in sommige patiënten met een eindstadium longziekte soms de enige mogelijke therapeutische optie. Toch is de overleving zeer sterk afhankelijk van het al of niet ontwikkelen van chronische rejectie, wat voorkomt bij 30 % van de patiënten na 5 jaar en de belangrijkste doodsoorzaak blijft. Recent zijn er nieuwere fenotypes van chronische rejectie gesuggereerd, zoals NRAD, fBOS, RAS en folliculaire bronchiolitis die allen een verschillende overleving lijken te hebben. Het doel van dit project is om deze fenotypering van chronische rejectie verder te onderbouwen en specifieke risicofactoren en eventuele betere en specifiekere behandelingsmethoden te vinden. Dit zal gebeuren door enerzijds een retrospectieve analyse van onze longtransplantpopulatie in UZ Leuven (> 600 patiënten) in het licht van de verschillende fenotypes; tevens zullen explant longen (van patiënten die een retransplant nodig hebben owv chronische rejectie) gebruikt worden om via microCT en microbiome analyse tot verdere diagnostische inzichten te komen en risicofactoren te kunnen identificeren. Verder zullen we broncho-alveolair lavage vocht van patiënten met deze verschillende fenotypes testen op het fibroserend vermogen en zal ons longtransplant muismodel gebruikt worden om via in vivo microCT vroegtijdige veranderingen bij chronische rejectie te kunnen visualiseren.
Datum:1 jan 2012 →  31 dec 2015
Trefwoorden:Lung transplantation, Chronic rejection, BOS, RAS, Micro CT scanning, BAL
Disciplines:Laboratoriumgeneeskunde, Palliatieve zorg en zorg rond het levenseinde, Regeneratieve geneeskunde, Andere basiswetenschappen, Andere gezondheidswetenschappen, Verpleegkunde, Andere paramedische wetenschappen, Andere translationele wetenschappen, Andere medische en gezondheidswetenschappen