< Terug naar vorige pagina

Project

Effecten van weerstandstraining van de inademingspieren bij patiënten met chronisch obstructief longlijden (IMTCO-studie).

Een daling van het inspanningsvermogen is een belangriijke klinische manifestatie bij patiënten met chronisch obstructief longlijden (COPD). Dit is vaak gerelateerd aan symptomen van kortademigheid en perifere spierzwakte. Spierzwakte van de ademhalingsspieren is eveneens bij veel patiënten aanwezig en is ook gerelateerd aan een verminderd inspanningsvermogen en symptomen van kortademigheid. De toegevoegde waarde van weerstandstraining van de inademingspieren binnen een algemeen inspanningstrainingsprogramme voor patiënten met COPD is nog altijd onduidelijk. Klinische studies zijn er tot nu toe niet in geslaagd om aan te tonen of deze toegevoegde interventie klinisch belangrijke verbeteringen van het inspanningsvermogen, in de symptomen van kortademigheid en in het dagelijks functioneren teweeg brengt. Dit is vooral te wijten aan te kleine steekproeven en andere methodologische tekortkomingen van deze studies. Door de grote heterogeniteit in patiëntenselectie en onderzoeksmethodologie in deze studies moeten de gepoolde resultaten in de verschillende meta-analyses van de beschikbare data ook voorzichtig geïnterpreteerd worden. Op basis van de resultaten uit deze meta-analyses lijkt het wel alsof weerstandstraining van de inademingspieren meest effectief is bij patiënten met een duidelijk afgenomen inademingkracht. Het eerste doel van dit onderzoeksproject is daarom om in een grote gerandomiseerde klinische studie de toegevoegde waarde van weerstandstraining van de inademingspieren aan een algemeen inspanningstrainingsprogramma bij patiënten met COPD met duidelijke inademingspierzwakte te testen. Een tweede doel is om in een substudie op zoek te gaan naar mogelijke mechanismen die kunnen verklaren hoe een verbeterde functie van de inademingspieren kan bijdragen om het inspanningsvermogen van deze patiënten te verbeteren en de symptomen van kortademigheid tijdens inspanning te verminderen.
Datum:1 okt 2010 →  30 sep 2016
Trefwoorden:Inspiratory muscle training, Chronic obstructive pulmonary disease, Pulmonary rehabilitation, Dyspnea, Exercise capacity
Disciplines:Orthopedie, Humane bewegings- en sportwetenschappen, Revalidatiewetenschappen