< Terug naar vorige pagina

Project

De verwetenschappelijking van het bureau. Wetenschap, technologie en ideologie op kantoor in België, Nederland en Frankrijk (1918-1968).

In dit onderzoeksproject wordt de aandacht gericht op de 'verwetenschappelijking' van de kantoorarbeid tussen 1918 en 1968. Hoewel historici de constructie van de (kantoo)bediende als een specifieke sociale groep diepgaand hebben bestudeerd, is de opmerkelijke 'verwetenschappelijking' van de kantoorarbied totnogtoe onderbelicht gebleven. Centraal staan rationaliseringsprocessen die vaak alleen binnen industriële omgevingen zijn bestudeerd, maar die zich net zo goed op kantoor hebben voltrokken. Om het begrip van deze toegepaste 'verwetenschappelijking' te verdiepen, zal het rationalisatie-beleid worden bestudeerd in drie vooraanstaande bank- en verzekeringsmaatschappijen in België, Nederland en Frankrijk: de Algemene Spaar- en Lijfrentekas, de Rotterdamsche Bankvereeniging en Crédit Lyonnais. Ook het wetenschappelijke debat, het specifieke onderwijs en het vakbondsactivisme die deze 'verwetenschappelijking' begeleidden, zullen worden geanalyseerd. Bijzondere aandacht zal worden besteed aan de theoretische ontwikkeling, de circulatie in uiteenlopende omgevingen, de technologische inbedding en de ideologische implicaties van deze verwetenschappelijking.
Datum:1 okt 2010 →  30 sep 2013
Trefwoorden:Histroy of science and technology, Contemporary history
Disciplines:Geschiedenis, Andere ingenieurswetenschappen en technologie, Geschiedenis en grondbeginselen van de wiskunde