< Terug naar vorige pagina

Project

Over de verheffing van complementen en de vorming van clusters in het Nederlands. Een empirisch onderzoek met gebruikmaking van treebanks.

De beschikbaarheid van grootschalige treebanks voor gesproken en geschreven Nederlands sind respectievelijk 2003 en 2009 opent nieuwe mogelijkheden voor empirisch onderzoek op het gebied van de Nederlandse syntaxis. Dit project stelt zich ten doel om dat potentieel te verkennen en te exploiteren voor de studie van een typisch Nederlands verschijnsel, m.n. de verheffing van complementen en de daarmee gepaard gaande vorming van clusters. Het onderzoek zal niet alleen leiden tot een beter begrip en een meer empirisch verankerde beschrijving van dit fenomeen, het zal ook een nieuw licht werpen op de meer algemene methodologische kwestie van hoe de data-gebaseerde aanpak van treebank mining het best kan worden gecombineerd met de kennis-gebaseerde aanpak van de theoretische taalkunde.
Datum:1 jan 2011 →  31 dec 2014
Trefwoorden:Cluster formation, Dutch syntax, Treebank mining, Complement raising, Head-driven Phrase Structure Grammar, Cross-serial dependencies
Disciplines:Linguïstiek, Talen, Literatuurwetenschappen