< Terug naar vorige pagina

Project

Vergelijking van de immunomodulatoire capaciteit van multipotente volwassen stamcellen (MAPC) en mesnchymale stamcellen (MSC) in graft-versus-host ziekte (GVHD).

Allogene stamceltransplantatie wordt momenteel als therapie gebruikt voor hematologische kankers, goedaardige beenmergaandoeningen en zelfs voor enkele soliede tumoren. Het therapeutisch succes wordt echter belemmerd door graft-versus-host ziekte, een nevenwerking die veroorzaakt wordt door het beenmerg van de donor en inflammatie in de huid, lever en het spijsverteringsstelsel inhoudt. Tijdens de voorbije jaren werden veel verschillende celtypes bestempeld als mogelijke kandidaten voor een adoptieve celtherapie met het oog op het voorkomen van GVHD: mesenchymale stamcellen, multipotente volwassen stamcellen en meer recent Multistem®, de klinische tegenhanger van MAPC. Het doel van dit onderzoek is de validatie van de toepasbaarheid van Multistem® voor de preventie en genezing van GVHD. Daarvoor zullen we evalueren of en op welke manier Multistem® de functionaliteit van verscheidene immuuncellen beïnvloedt en of de stamcellen voldoende lang kunnen overleven in een inflammatoir milieu om de ontsteking te onderdrukken. In deze experimenten zal Multistem® vergeleken worden met MAPC en MSC wat betreft hun immunosuppressieve capaciteit. Om een optimale en wijdverspreide klinische toepassing toe te laten, trachten we een eenheid te bepalen die de immunosuppressieve capaciteit van Multistem® kwantificeert.
Datum:1 jan 2011 →  31 dec 2014
Trefwoorden:Immunomodulatory capacity, Multistem, Mesenchymal stem cells, Multipotent adult progenitor cells, Graft-versus-host disease, Stem cell transplantation
Disciplines:Immunologie, Systeembiologie, Hematologie, Laboratoriumgeneeskunde