< Terug naar vorige pagina

Project

THE SPHINX UNRIDDLED. The Sphinx and related composite creatures. A motif of the political-religious legitimation during the dynamical period of cultural changes appearing in the Late Bronze (1600-1200 BC) and the Early Iron Age (1200-800 BC) in the Eastern Mediterranean

Mengwezens komen vaak voor in het Oude Nabije Oosten (Egypte, Syro-Mesoptamië en de Levant, Anatolië en het Egeïsche Gebied).  Alhoewel de sfinx slechts een van de vele samengestelde wezens is, is het motief één van de meest intrigerende.  Het wezen komt niet alleen voor in zeer diverse contexten, o.m. goddelijk, koninklijk, fantastisch, naturalistisch, maar het verschijnt ook in zeer diverse vormen, o.m. op zegels en amuletten, op juwelen, op meubels, textiel en keramiek, als monument of kleine figurine.

Er bestaan al verschillende monografieën van de sfinx,(bv. Roeder 1909, Desenne 1957, Demisch 1977, Winkler-Horacek (ed.) 2011), maar deze besteden voornamelijk aandacht aan ofwel stilistische kenmerken en types, of op de evolutie en distributie van het motief doorheen de eeuwen. Het doel van dit onderzoek is de verschillende betekenissen en functies van de sfinx te definiëren, en bovendien trachten te achterhalen hoe deze meningen en functies met elkaar verbonden waren.

Datum:1 okt 2010 →  24 aug 2018
Trefwoorden:Iconography, Sphinx
Disciplines:Archeologie, Theorie en methodologie van de archeologie, Andere geschiedenis en archeologie, Geschiedenis
Project type:PhD project