< Terug naar vorige pagina

Project

Het reguleren van virtuele munteenheden: een juridische afweging van digitale representaties van waarde onder financieel en economisch recht

De ontwikkeling van e-commerce heeft niet enkel aanleiding gegeven tot de creatie van nieuwe betalingsmethoden – bijvoorbeeld zij die gebruik maken van mobiele technologieën – maar heeft ook geleid tot de ontwikkeling van verschillende soorten virtuele munteenheden, zoals cryptomunten. Tot op heden is de juridische status van deze virtuele munteenheden echter onduidelijk, en houden verschillende overheden er uiteenlopende meningen op na. Wat wel zeker is, is dat er momenteel geen alomvattend juridisch kader is dat alle aspecten van virtuele munteenheden regelt. Ook op het niveau van de EU blijft de toepasselijkheid van de bestaande juridische kaders inzake niet-fysieke munten en betalingsdiensten – de Richtlijn Elektronisch Geld en de Richtlijn Betalingsdiensten – onzeker. Er kan gesteld worden dat deze rechtsonzekerheid duidelijke risico’s stelt vooralle betrokkenen bij virtuele munteenheden, hetzij consumenten, handelaars of dienstenaanbieders.
Het doel van dit onderzoek is bij te dragen tot rechtszekerheid voor dergelijke betrokkenen. Om dat doel te bereiken zal geanalyseerd worden of de voornoemde huidige juridische kaderstoegepast kunnen worden, en – waar er tekortkomingen gevonden worden die dergelijke toepassing verhinderen – of zij geamendeerd zouden moeten worden met oog op toepassing op virtuele munteenheden. Waar dit niet mogelijk zou blijken, zal worden geanalyseerd of er mogelijkheden over blijven tot aparte regulering. Gezien de inherent grensoverschrijdende aard van virtuele munteenheden zal het onderzoek een internationale houding aannemen, onder meer door middel van een functionele rechtsvergelijking.

Datum:1 okt 2010 →  13 mrt 2018
Trefwoorden:virtual currencies
Disciplines:Rechten
Project type:PhD project