< Terug naar vorige pagina

Project

Hepatocytaire differentiatie van de hepatische progenitorcellen in acute en chronische hepatocytaire menselijke leverziekten.

In principe zijn het de hepatocyten die regeneren na leverbeschadiging. Echter, wanneer het verlies van hepatocyten te groot is of gecombineerd gaat met de inhibitie van de proliferatieve capaciteit van de mature hepatocyten, zijn het de hepatische progenitorcellen (HPCs), gelokaliseerd in de kanalen van Hering die geactiveerd worden. HPCs kunnen differentiëren in de richting van hepatocyten of cholangiocyten afhankelijk van welk celtype het meest beschadigd is om alzo leverhomeostase te herstellen. HPCs kunnen een celgebaseerd therapeutisch alternatief vormen voor orgaantransplantatie, de behandeling voor eindstadium leverziektes nu. De meeste gegevens wijzen de kanalen van Hering aan als de niche voor HPCs. De niche is een speciale micro-omgeving die bestaat uit cellen, extracellulaire matrix en oplosbare factoren die door de nichecellen vrijgegeven worden en om de kenmerken van de HPCs te helpen bewaren. De interactie tussen de verschillende componenten van de HPC niche is de belangrijkste factor in het reguleren van de zelfvernieuwing en differentiatie capaciteit van de HPCs. Ondanks een gedeeltelijke verklaring van de mechanismen die de hepatische progenitorcel activatie en differentiatie controleren in experimentele diermodellen, is er zeer weinig bekend over de menselijke hepatische progenitorcel niche en haar signalen. Voor het doel van dit project, we op zoek gegaan naar pathways die mogelijk een rol spelen in de differentiatie en maturatie van HPCs. In dit experiment, zijn zowel hepatische progenitorcellen als intermediaire hepatocyten (die op weg zijn om mature hepatocyten te vormen) gedissecteerd uit stalen van patiënten met acute en chronische hepatische ziektes, via Laser Capture Microdissection. De genexpressieprofielen worden geanalyseerd door middel van microarray en RT-PCR. Deze profielen van gemicrodissecteerd materiaal geven ons een beter inzicht in pathways betrokken bij activatie en differentiatie van HPCs bij de mens. Deze resultaten, die gebaseerd zijn op expressie van mRNA, zullen een leidraad zijn voor een verdere immunohistochemische studie om proteïnenexpressie na te gaan. Zo hopen we om wat duidelijkheid te scheppen in de complexiteit van signaalcascades die betrokken zijn in differentiatie en activatie van HPCs richting mature hepatocyten.
Datum:1 nov 2010 →  15 nov 2010
Trefwoorden:Liver diseases
Disciplines:Laboratoriumgeneeskunde, Palliatieve zorg en zorg rond het levenseinde, Regeneratieve geneeskunde, Andere basiswetenschappen, Andere gezondheidswetenschappen, Verpleegkunde, Andere paramedische wetenschappen, Andere translationele wetenschappen, Andere medische en gezondheidswetenschappen