< Terug naar vorige pagina

Organisatie

Instituut voor Rechtsvergelijking

Research Group

Tijdsduur:1 okt 2012 →  Heden
Organisatieprofiel:

Het Instituut voor Rechtsvergelijking van de KU Leuven is een kenniscentrum dat zich toelegt op de vergelijkende studie van integrale rechtsstelsels of welbepaalde onderdelen daarvan, de doelstellingen die daarmee worden nagestreefd en de methodologie die daarbij wordt gehanteerd. De onderzoekers van het Instituut wijden zich aan de rechtsvergelijking zowel in het privaatrecht als het publiekrecht.

Rechtsvergelijking betreft het onderzoek van de verschillen en de gelijkenissen tussen twee of meer rechtsstelsels of welbepaalde onderdelen daarvan. Als zodanig maakt de rechtsvergelijking een wezenlijk facet uit van de expertise van de jurist van de 21e eeuw, wat verklaart dat de discipline tegenwoordig aan haast elke universiteit deel uitmaakt van de rechtenopleiding. Burgers en overheden onderhouden immers in steeds toenemende mate buitenlandse contacten en vormen een schakel in internationale netwerken of andere vormen van grensoverschrijdende samenwerking. Wie met die realiteit op een gepaste manier wil omgaan, behoeft kennis van het eigen recht, van het recht zoals dat geldt in vreemde oorden en van de verhouding tussen beide.

Het Instituut voor Rechtsvergelijking verzorgt binnen de rechtenopleiding van de KU Leuven het onderwijs in de diverse rechtsvergelijkende opleidingsonderdelen.

De belangrijkste taak van het Instituut bestaat evenwel in het verrichten van wetenschappelijk onderzoek op het vlak van de rechtsvergelijking in ruime zin. In zijn algemeenheid wil het bijdragen aan het verwerven van:

  • inzicht in de doelen en de methodologie van de rechtsvergelijking;
  • inzicht en kennis omtrent de essentialia van vreemde rechtsstelsels, mede in het licht van hun maatschappelijke en historische achtergrond;
  • inzicht in de interactie tussen verschillende rechtsstelsels en tussen sub-nationaal, nationaal, supranationaal en internationaal recht;
  • inzicht in de problematiek van eenmaking van recht, in het bijzonder binnen de Europese context;
  • inzicht in de problematiek van multiculturaliteit in het recht.

Een belangrijke stap zowel voor het onderwijs als het onderzoek werd door het Instituut voor Rechtsvergelijking gezet met de publicatie van het handboek: “Rechtsvergelijking - De uitdagende wereld van het recht” bij ACCO in 2018.

Voor de jaren 2018-2022 wil het Instituut voor Rechtsvergelijking twee onderzoekslijnen uitzetten.
Een eerste betreft rechtsovernames (legal transplants) door kleine staten.
Een tweede wil nader ingaan op de juridische gevolgen van de kolonisatie.
Daarnaast staat het Instituut voor Rechtsvergelijking open om met andere binnen- en buitenlandse centra samen te werken rond andere rechtsvergelijkende onderwerpen.

Het Instituut voor Rechtsvergelijking brengt een gedreven team van professoren en wetenschappelijke medewerkers samen dat de voormelde uitdagingen en ambities op onderwijs- en onderzoeksvlak wenst waar te maken. Kern van het Instituut vormen prof. dr. Danny Pieters en prof. dr. Bert Demarsin. Daarrond is een kring van assistenten en onderzoekers actief. Alle professoren en onderzoekers van de KU Leuven die rechtsvergelijkend onderzoek verrichten of daartoe willen overgaan, worden uitgenodigd als geassocieerd lid het team van het Instituut voor Rechtsvergelijking te vervoegen.

Trefwoorden:rechtsvergelijking, socialezekerheidsrecht
Disciplines:Rechten