< Terug naar vorige pagina

Organisatie

Leuvens Centrum voor Medische Technologie

Research Unit

Tijdsduur:1 dec 2008 →  Heden
Organisatieprofiel:

Leuven Health Technology Centre (L-HTC) richt zich op technologie voor de verbetering van actief en gezond leven. In de L-HTC visie zal nieuwe technologie worden ontwikkeld voor actief bewegen in het kader van leefstijltoepassingen, in plaats van voor sportprestatietoepassingen. Deze keuze is ingegeven door het maatschappelijk belang van een actieve levensstijl voor preventie, d.w.z. voor het gezond houden van mensen (primaire preventie), het verminderen van risico's voor chronisch zieke patiënten (secundaire preventie) of het vermijden van terugval (tertiaire preventie).

De technologie die binnen L-HTC wordt ontwikkeld, richt zich zowel op gezonde mensen als op (chronisch) zieke mensen. Voorbeelden van chronisch zieke patiënten die profiteren van actieve leefstijltechnologie zijn onder andere mensen die lijden aan overgewicht, diabetes, hartziekten, artrose, osteoporose, (neurologische) bewegingsstoornissen, rugklachten, enz. Wij zien dan ook een meer holistische benadering van preventie - diagnose - behandeling - revalidatie in relatie tot het behoud of herstel van de mobiliteit.

De door L-HTC ontwikkelde technologie zal zich richten op actief en gezond leven, met toepassingen die variëren van draagbare technologie voor leefstijladvies tot de ontwikkeling van slimme hersenstimulatie voor bewegingsverbetering. De technologie voor slimme instrumentatie zal profiteren van de ervaring binnen de KU Leuven met betrekking tot mechatronica, robotica, robotgeassisteerde chirurgie en de biomechanica van weefselinstrumentinteractie.

De beoogde technologie zal worden ontwikkeld door de integratie van verschillende expertisedomeinen, waaronder bewegingswetenschap, biomechanica, (inspannings)fysiologie, cardiologie, medische beeldvorming, skeletweefsel engineering, neurologie, sensortechnologie, signaalverwerking, hardwaretechnologie, softwaretechnologie, draagbare technologie, robotica en automatisering, enz.

Gezond leven is een zeer breed domein, maar L-HTC zal zich specifiek richten op technologie verbeterd actief en gezond leven. In de L-HTC visie zal nieuwe technologie worden ontwikkeld voor actief bewegen in het kader van leefstijltoepassingen, in plaats van voor sportprestatietoepassingen. Deze keuze is ingegeven door het maatschappelijke belang van een actieve leefstijl voor preventie, d.w.z. voor het gezond houden van mensen (primaire preventie), het verminderen van risico's voor chronisch zieke patiënten (secundaire preventie) of het vermijden van terugval (tertiaire preventie).


De technologie die binnen L-HTC wordt ontwikkeld richt zich zowel op gezonde mensen als op (chronisch) zieke mensen. Voorbeelden van chronisch zieke patiënten die profiteren van actieve leefstijltechnologie zijn onder andere mensen die lijden aan overgewicht, diabetes, hartziekten, artrose, osteoporose, (neurologische) bewegingsstoornissen, rugklachten, enz. Wij zien dan ook een meer holistische benadering van preventie - diagnose - behandeling - revalidatie in relatie tot het behoud of herstel van de mobiliteit.


De binnen L-HTC ontwikkelde technologie zal zich richten op actief en gezond leven, met toepassingen die variëren van draagbare technologie voor leefstijladvies tot de ontwikkeling van slimme hersenstimulatie voor bewegingsverbetering. De technologie voor slimme instrumentatie zal profiteren van de ervaring binnen de KU Leuven met betrekking tot mechatronica, robotica, robotgeassisteerde chirurgie en de biomechanica van weefselinstrumentinteractie.

De beoogde technologie zal worden ontwikkeld door de integratie van verschillende expertisedomeinen, waaronder bewegingswetenschap, biomechanica, (oefen)fysiologie, cardiologie, medische beeldvorming, skeletweefseltechniek, neurologie, sensortechnologie, signaalverwerking, hardwaretechnologie, softwaretechnologie, draagbare technologie, robotica en automatisering, beleid voor lichaamsbeweging, enz.


L-HTC zal zich in eerste instantie richten op drie onderzoekstrajecten:

- Traject1: Slimme instrumentatie

- Traject 2: Elektrische stimulatie van een abnormale hersenholtewand bij patiënten met een abnormale hersenholte en de bijbehorende symptomen

- Traject 3: Mobiele technologie voor primaire en secundaire preventie en revalidatie

 

Trefwoorden:Human Health Engineering, Smart instrumentation, Wearable health technology, Diepe hersenstimulatie, Draagbare gezondheidstechnology
Disciplines:Biologische systeemtechnologie, Biomateriaal engineering, Biomechanische ingenieurswetenschappen, Medische biotechnologie, Andere (bio)medische ingenieurswetenschappen, Revalidatiewetenschappen, Mechatronica en robotica