< Terug naar vorige pagina

Project

Begrip van ALGoritmische poortwachters om EPIstemisch welzijn te bevorderen

Technologische en economische ontwikkelingen hebben geleid tot de beschikbaarheid van een overweldigende hoeveelheid digitale inhoud. Daarom is het cruciaal geworden, met name voor aanbieders van media-inhoud, om algoritmische poortwachters in te richten, die inhoud filteren, rangschikken en aanbevelen. Maar ondermijnen deze algoritmische poortwachters de bijdrage van de media aan epistemisch welzijn?
In ALGEPI gaan we uit van het nieuwe concept van epistemisch welzijn, gedefinieerd als het recht van individuen om te weten en blootgesteld te worden aan betrouwbare, onafhankelijke en diverse informatie, met respect voor de individuele rechten van hun eigen gegevens. Door verschillende perspectieven met elkaar te verbinden, ontwikkelen we een conceptueel kader voor epistemisch welzijn.
Dit kader zal ons in staat stellen om de effecten van algoritmische poortwachters op epistemisch welzijn te begrijpen. Het nieuwe interdisciplinaire onderzoeksprogramma zal voortbouwen op multimethodisch empirisch onderzoek toegepast op algoritmische poortwachters. We zijn in staat om normatieve instrumenten te ontwikkelen om algoritmische gatekeeping af te stemmen op epistemische welzijn.
Door het nieuwe concept als uitgangspunt te nemen, kunnen alle projectpartners starten met een gezamenlijke, geïntegreerde verkenning van het concept. Dat kan leiden tot een paradigmatische verschuiving in de conceptualisering van de impact van algoritmische poortwachters in mediasectoren.

Datum:1 jan 2023 →  Heden
Trefwoorden:media content, algorithmic gatekeepers, epistemic welfare
Disciplines:Politieke economie van communicatie, Informatierecht, Digitale media, Media- en communicatietheorie, Informatietechnologieën