< Terug naar vorige pagina

Project

DIAGNOSE EN BEHANDELING MET HYDROYUREA VAN KINDEREN MET SIKKELCELANEMIE IN DE DEMOCRATISCHE REPUBLIEK CONGO.

Sikkelcelanemie (SCA) is wereldwijd de meest erfelijke ziekte en wordt door de Wereldgezondheidsorganisatie beschouwd als de 4e prioriteit voor de volksgezondheid na AIDS, malaria en tuberculose. Deze autosomaal recessieve aandoening vormt een echt probleem voor de volksgezondheid in Afrika, met name in de Democratische Republiek Congo (DRC), waar de incidentie van homozygoten ongeveer 2% bedraagt en leidt tot ernstige morbiditeit en vroegtijdige mortaliteit, vooral bij kinderen jonger dan vijf jaar. Als gevolg van verschillende factoren blijft een nauwkeurige diagnose echter een groot probleem in de DRC, vooral in een plattelandsgebied, waar deze momenteel wordt gesteld met behulp van verschillende technieken, zoals de sikkeltest (Emmel-test), en in de best uitgeruste ziekenhuizen, de hemoglobine-elektroforese (HE) en hemoglobine IsoElectrofocusing (IEF). Naast de diagnose blijft ook een effectieve medicamenteuze behandeling een uitdaging.

Dit doctoraat beoogt globaal de diagnose en behandeling van sikkelcelanemie in de DRC te verbeteren, vooral bij kinderen die in een plattelandsgebied wonen. Specifiek beoogt dit doctoraat het bepalen van de waarde van op DNA gebaseerde tests voor de diagnose van SCA bij kinderen in een plattelandsgebied, het beoordelen van hun klinisch en biologisch profiel, en verder het evalueren van het gebruik van Hydroxyurea bij de behandeling van deze kinderen.

De inleiding van dit proefschrift, geeft een overzicht van de definitie van SCA, de epidemiologie in de DRC, de fysiopathologie van de ziekte, de klinische kenmerken en de ernst van de ziekte, de biologische kenmerken, de diagnose van de ziekte en de preventie en behandeling. Dit hoofdstuk belicht de uitdagingen voor de diagnose en behandeling in een plattelandsgebied in Centraal-Afrika en biedt eventuele oplossingen om al deze uitdagingen te overwinnen. De doelstellingen van het onderzoek dat voornamelijk gericht was op het verbeteren van de diagnose van SCA en de behandeling met Hydroxyurea bij kinderen in een plattelandsgebied in Centraal Afrika.

Het tweede deel van dit proefschrift omvat onderzoeken die in de loop van dit proefschrift zijn uitgevoerd en die in 3 hoofdstukken zijn weergegeven. In hoofdstuk 1 bepalen we de waarde van op DNA gebaseerde tests voor de diagnose van SCA bij kinderen in een landelijke omgeving. Deze studie onthult een hoog percentage verkeerd gediagnosticeerde SCA-patiënten in een landelijke omgeving in Centraal-Afrika. Daarom onderstreept het het belang van een op DNA gebaseerde test naast hemoglobine elektroforese om de diagnose SCA in sommige gevallen op te helderen. In hoofdstuk 2 bepalen we het klinische en biologische profiel van SCA-kinderen die in een plattelandsgebied in Centraal-Afrika wonen. Dit hoofdstuk toont de variabiliteit van de ernst van de ziekte, die afhangt van factoren als leeftijd, geslacht en het basisniveau van HbF. Bovendien wordt bevestigd dat foetaal hemoglobine de belangrijkste modulator van de ernst van de ziekte is. In hoofdstuk 3 is een klinische studie met HU gedocumenteerd. Deze studie bevestigt dat de HU in feite de meest effectieve medicamenteuze behandeling voor SCA is en toont de mogelijkheid aan van het gebruik ervan in een landelijke omgeving van Centraal-Afrika, ondanks het hoge percentage drop-outs.

Dit doctoraat heeft de waarde aangetoond van op DNA gebaseerde tests voor de diagnose van SCA in landen met een laag inkomen, vooral in plattelandsgebieden van de DRC. Bovendien werd speciaal de nadruk gelegd op de mogelijkheid om een dergelijke doeltreffende medicamenteuze behandeling zonder merkbare bijwerkingen toe te passen bij SCA-kinderen in een plattelandsgebied van de DRC en op de noodzaak om bewustmakingscampagnes te voeren om de kennis van de bevolking over SCA te vergroten teneinde de therapietrouw te verbeteren.

Datum:1 jan 2017 →  25 mrt 2023
Trefwoorden:Sickle cell anemia
Disciplines:Genetica, Systeembiologie, Moleculaire en celbiologie
Project type:PhD project