< Terug naar vorige pagina

Project

Liturgische muziek en ecologie: een ecologische theologie van de ingangs-, offertorium- en slotliederen van de mis - het bisdom Navrongo-Bolgatanga in perspectief

Het doel van dit onderzoek is een poging tot een ecologische theologie van liturgische muziek met verwijzing naar de intree-, offertorium- en slotliederen in perspectief. Het bisdom Navrongo-Bolgatanga in de Upper East Region van Ghana vormt de achtergrond van dit onderzoek. Ecologische theologie verwijst hier naar een constructieve theologie die zich bezighoudt met de onderlinge relatie tussen geloof of religie en de rest van de schepping, vooral met betrekking tot recente milieuproblemen. Het onderzoek postuleert dat er een relatie bestaat tussen religieuze opvattingen en de degradatie of het herstel en behoud van het milieu of de rest van de schepping als geheel. Muziek, hier specifiek liturgische muziek genoemd, is een middel waarmee de religieuze overtuigingen of opvattingen van mensen tot uiting komen en hoe zij zich verhouden tot de omgeving hangt grotendeels van deze overtuigingen af. Dit onderzoek evalueert de ecologische dimensie van deze overtuigingen, zoals uitgedrukt in liturgische muziek, om hun ecologische betekenis te introduceren of te benadrukken. Op basis van deze observaties heeft dit onderzoek drie hoofddoelstellingen.
In de eerste plaats het onderzoeken van de theologie die ten grondslag ligt aan de compositie, selectie en uitvoering van liturgische liederen voor de verschillende delen van de mis, met name de ingangs-, offertorium- en slotliederen.
Ten tweede: het evalueren van de ecologische dimensie van de theologie die de liturgische liederen van de mis inspireert.
Ten derde werd een ecologische theologie voorgesteld voor de compositie, selectie en uitvoering van liturgische muziek voor het bisdom Navrongo-Bolgatanga.

Datum:1 mrt 2023 →  Heden
Trefwoorden:liturgical music, ecology, Ghana
Disciplines:Praktische theologie
Project type:PhD project