< Terug naar vorige pagina

Project

Posterieure tibiale zenuwstimulatie voor de behandeling van faecale incontinentie bij personen met multiple slcerose: pilootstudie (PTNS-MS)

Darmproblemen zijn voor veel mensen met multiple sclerose (MS) onzichtbaar en erg vervelend. Dit kan leiden tot onvrijwillig verlies van ontlasting, wat op zijn beurt leidt tot verlegenheid, angst en verlies van vertrouwen.

De posterieure tibiale zenuwstimulatie (PTNS) is een minimaal invasieve methode om blaas- of darmdisfunctie te verminderen. PTNS is een klein apparaatje dat via fijne naaldelektroden op de enkel wordt aangebracht en de tibiale zenuw in de enkel stimuleert. Deze signalen worden doorgegeven aan de zenuwen van de darm, die een normalisatie van de darmfunctie reguleren.

De PTNS laat veelbelovende resultaten zien voor blaasproblemen, maar voor darmproblemen zijn beperkte resultaten beschikbaar. Daarom exploreert deze pilootstudie de effectiviteit van PTNS op darmdisfunctie en op de kwaliteit van leven bij mensen met MS.

De studie zal 20 mensen met MS die zes maanden aanhoudende darmincontinentie hebben, willekeurig toewijzen aan ofwel PTNS-interventie of een schijn-PTNS-stimulatie. Beide groepen krijgen gedurende 12 weken dagelijks een stimulatie van 30 minuten, ondersteund en gecontroleerd door gediplomeerde therapeuten.

Veranderingen in de tijd en tussen groepen zullen worden gemeten op het gebied van darm- en blaasincontinentie, kwaliteit van leven en geestelijke gezondheid.

Datum:1 mrt 2023 →  Heden
Trefwoorden:multiple sclerose, incontinentie, neurostimulatie
Disciplines:Neurologische en neuromusculaire ziekten