< Terug naar vorige pagina

Onderzoeker

Chris Butler

  • Onderzoeksexpertise:Dr. Butler doet onderzoek naar het gedrag van politici, en meer bepaald naar hun percepties van de publieke opinie, en naar hoe ze omgaan met de publieke opinie. In zijn doctoraat onderzocht hij in hoeverre Britse regeringen 'rationeel' reageren op de publieke opinie. Daarvoor maakte hij gebruik van een kwantitatieve analyse van regeringsbeslissingen, alsook van kwalitatief onderzoek naar drie specifieke situaties waarin Britse regeringen besloten om tegen de publieke opinie in te gaan. Zijn belangrijkste bevinding was dat regeringen niet altijd rationeel omgaan met de publieke opinie; hun beslissingen worden beïnvloed door cognitieve vertekeningen (zoals bijvoorbeeld het feit dat ze overschatten in welke mate burgers hun beslissingen zullen steunen). Daarnaast heeft Dr. Butler ook onderzoek gedaan naar hoe politici denken over politiek vertrouwen, naar hoe de opiniepeilingsindustrie reageerde op het falen van opiniepeilingsbedrijven om de resultaten van de algemene verkiezingen van 2015 accuraat te voorspellen, en naar hoe Britse politieke elites de impact van denktanks beoordelen. Verder is Dr. Butler geïnteresseerd in hoe politieke partijen omgaan met de informatie die zij door middel van particulier opinieonderzoek verzamelen. Hij is bezig met de oprichting van een ECPR-onderzoeksnetwerk over dit onderwerp met collega's uit heel Europa.
  • Trefwoorden:PUBLIEKE OPINIE, VERTEGENWOORDIGING, POLITIEKE ELITE, POLITIEKE BESLUITVORMING, Politieke en sociale wetenschappen
  • Disciplines:Vergelijkende politiek, Partijpolitiek, Politieke vertegenwoordiging, uitvoerende en wetgevende politiek
  • Onderzoekstechnieken:Dr. Butler heeft veel ervaring met het afnemen van interviews bij politieke elites, en het analyseren van kwalitatieve data. Daarnaast heeft Dr. Butler kennis van kwantitatieve methoden. Zo heeft hij bijvoorbeeld aan de hand van statistische analyse nagegaan in hoeverre regeringsbeleid reageert op informatie uit opiniepeilingen.
  • Gebruikers van onderzoeksexpertise:Belangengroepen, politieke partijen en politici, de media