< Terug naar vorige pagina

Project

Een retorische studie van mediadebatten over geestelijke gezondheid: naar het ontwikkelen van een kritische geletterdheid rond geestelijke gezondheid.

Zowel wereldwijd als in Vlaanderen groeit de bezorgdheid over geestelijke gezondheid. Naast het ontwikkelen van een kwalitatieve geestelijke gezondheidszorg, is het noodzakelijk dat het brede publiek geestelijke gezondheidsproblemen leert herkennen, aanpakken en vermijden, maar ook dat stigma en taboes worden doorbroken. Aangezien het publieke begrip van geestelijke gezondheid hier een impact op heeft, is een diepgaande analyse van het publieke debat over geestelijke gezondheid noodzakelijk. In dit onderzoek wordt specifiek gefocust op de beelden en verhalen over geestelijke gezondheid die circuleren in diverse media. De doelstelling van het onderzoek is om een retorische analyse uit te voeren van mediadebatten over geestelijke gezondheid en zo te begrijpen hoe de beeldvorming van geestelijke gezondheid gekoppeld is aan stigma over geestelijke gezondheidsproblemen en een invloed heeft op het zoeken van de juiste hulp. Het project heeft daartoe 3 doelstellingen: (1) het analyseren van de retorische framing van geestelijke gezondheid in traditionele media, (2) het analyseren van de retorische framing van geestelijke gezondheid in digitale en sociale media en (3) inzicht verwerven in hoe gebruikers van geestelijke gezondheidszorg, professionals uit de sector en onderzoekers het publieke debat rond geestelijke gezondheid interpreteren. Het onderzoek wil zo bijdragen aan een verdere conceptualisering van een ‘kritische geletterdheid rond geestelijke gezondheid’.

Datum:1 jan 2023 →  Heden
Trefwoorden:Mentale gezondheid
Disciplines:Onderwijs, cultuur en maatschappij niet elders geclassificeerd, Klinische en counseling psychologie niet elders geclassificeerd, Mediadiscours receptie