< Terug naar vorige pagina

Infrastructuur

Astrodeeltjesfysica met het IceCube Neutrino- en Kosmische Stralingsobservatorium op de Zuidpool en een uitbreiding met hoge energie van een compleet BAS BigRAID-systeem (IceCube)

Sinds de ontdekking van kosmische straling in 1912, weten we nog steeds niet wat de bronnen van deze geladen energetische deeltjes zijn. Kosmische straling wordt gedetecteerd via interacties in de aardatmosfeer en om de bronnen te identificeren moet men de compositie bepalen door meting van de geproduceerde secundaire deeltjes. Echter, de ontdekking van hoog-energetische kosmische neutrino’s door IceCube heeft een nieuw tijdperk ingeluid, genaamd neutrino astronomie en aangekondigd als de “doorbraak van 2013”. Neutrino’s zijn excellente astrofysische boodschappers; zij interageren alleen zwak en wijzen terug naar hun bron. De bronnen van de kosmische neutrino’s zijn nog een mysterie, maar men verwacht dat zij van dezelfde fenomenen afkomstig zijn als de kosmische straling. Dus hoog-energetische kosmische neutrino’s stellen ons in staat om de bronnen van kosmische straling te identificeren en inzicht te verkrijgen in de interne processen van kosmische fenomenen. De IceCube waarnemingen tonen aan dat hiervoor voldoende statistiek en een hogere neutrino energie nodig is. Bijgevolg is een uitbreiding van het IceCube observatorium voorzien met gebruik van nieuwe technologie. In het kader van dit project worden nieuwe detectie technieken uitgewerkt en uitgetest.

Type: Facility
Locatietype: Single sited
Toegankelijkheid: Onderzoekers kennisinstellingen
Gebruiksmodaliteiten: <p> De directe toegang tot de gegevens van IceCube is enkel voorzien voor de leden van het internationale IceCube consortium, waar de UGent en VUB deel van uitmaken. Enkel onderzoeksgroepen die aanvaard worden door de IceCube Collaboration Board en die de jaarlijkse "Maintenance and Operation" bijdrage betalen kunnen toetreden tot IceCube. <br> <br>IceCube heeft een "Public Data Policy" in afspraak met de National Science Foundation. Hierbij worden de ruwe gegevens waarop de resultaten van de (meeste) publicaties gebaseerd zijn vrij beschikbaar gemaakt. Verder worden alle gegevens vrijgegeven op publieke databases binnen een termijn van 2 tot 3 jaar na data taking. Deze gegevens zijn dus beschikbaar voor iedereen, zonder verdere vereisten. </p>
In gebruik: 1 dec 2010 →  Heden
Disciplines: Hoogenergetische astrofysica, astrodeeltjesfysica en kosmische stralen
Trefwoorden: Astrodeeltjesfysica