< Back to previous page

Publication

Allen daarheen! Koks en kelners op de Wereldtentoonstelling van 1913 in Gent

Journal Contribution - Journal Article

De Wereldtentoonstelling in Gent in 1913 lokte heel wat kelners, koks en maîtres d'hôtel die hoopten aan de slag te kunnen gaan in de horecazaken die de toeristen verwelkomden. Via advertenties, bureaux de placements, de stedelijke arbeidsbeurs en persoonlijke netwerken vernamen de horecawerkers dat er personeel werd gezocht. Hotel- en restaurantuitbaters wierven echter geregeld teveel mensen aan en stuurden het overtollige volk wandelen. Uit de behandeling van de klachten die het gedupeerde personeel bij de Gentse werkrechtersraad neerlegde, blijkt dat de compensaties verschilden al naargelang men kok, kelner of hotelmeester was. Voor de maîtres d'hôtel en andere personeelsleden met een leidinggevende functie, was de compensatie beduidend gunstiger dan voor de koks die men als arbeiders rangschikte. Men was er nog niet uit of kelners nu arbeiders, dienstboden of bedienden waren, maar het feit dat zij enkel werkten voor fooien en hun maaltijden, keerde zich tegen hen bij de berekening van een ontslagvergoeding. Voor horecawerkers waren er echter ook compensaties van een andere aard: het zich toe-eigenen van bepaalde voordelen in natura, tot en met het georganiseerd afromen van de winst.
Journal: Brood & Rozen: Tijdschrift voor de Geschiedenis van Sociale Bewegingen
ISSN: 1370-7477
Issue: 1
Volume: 18
Pages: 29-51
Publication year:2013
Keywords:history, cooks, waiters, labour relations, world exhibitions
  • VABB Id: c:vabb:376999