< Back to previous page

Publication

Internationaliseringsprocessen en hun impact op de Vlaamse Rand rond Brussel. Een stand van zaken en aanzet tot verder onderzoek.

Book Contribution - Chapter

De effecten van de Europese en internationale rol van Brussel blijven niet beperkt tot het grondgebied van het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest, maar zijn in toenemende mate ook in de Rand voelbaar. Internationale instellingen en bedrijven vestigen zich ook in omliggende gemeenten nabij de Europese hoofdzetel en trekken daarbij diverse diensten en arbeidskrachten aan. Door de sterke bevolkingsgroei in de Brusselse gemeenten en de uitstroom van anderstaligen naar de Rand, maar ook door de aanwezigheid van tijdelijke arbeidskrachten, voornamelijk uit de EU-landen, staat het Nederlandstalige karakter van deze gemeenten onder druk. Inzetten op de internationalisering van de economie en de samenleving wordt gezien als een economische noodzakelijkheid met veelal positieve effecten, maar op een aantal terreinen wordt de impact als problematisch ervaren en worden passende beleidsantwoorden gezocht. Brussel en het randgebied zijn economisch en functioneel sterk vervlochten, maar administratieve en politieke grenzen maken een coherent beleid slechts mogelijk indien alle betrokken overheden en bestuurs niveaus hun verantwoordelijkheid opnemen en samenwerken.

Deze publicatie wil een status quaestionis opmaken van het onderzoek naar de effecten van deze internationalisering op demgrafisch, economisch, cultureel, sociaal, ruimtelijk, politiek vlak en ook op niveau van identiteit en taalgebruik, en dat in comparatief perspectief. Daarbij wordt de klemtoon gelegd op drie grote thema's, meer bepaald Europa in de Rand, het omgaan met taaldiversiteit en ten slotte inter nationalisering en economische dynamiek.
Book: De internationalisering van de Vlaamse Rand rond Brussel
Pages: 11-24
Number of pages: 14
ISBN:978-90-70289-57-7
Publication year:2012
Keywords:internationalisation, Brussels
  • ORCID: /0000-0001-7690-6974/work/81310917