< Back to previous page

Publication

Laagwaterseizoen 2017: maandelijkse laagwaterberichten en samenvatting seizoen

Book - Report

In het jaar 2017 werden door het HIC 11 laagwaterberichten gepubliceerd, die allen gebundeld worden in dit rapport en voorafgegaan worden door een samenvatting van het laagwaterseizoen 2017.

De start van het laagwaterseizoen op 1 april 2017 werd – zowel in België als in Noord-Frankrijk – voorafgegaan door een warme en droge periode die gestart was in juli 2016. Deze periode van droogte hield aan gedurende het hele laagwaterseizoen, met in juni 2017 een hittegolf met bijzondere maatregelen in gans Vlaanderen als hoogtepunt. Tijdens deze periode werden voor bijna alle geselecteerde meetposten die telkens in de laagwaterberichten opgenomen werden records gebroken. Hierbij kwam het aantal aaneensluitende dagen dat gemiddelde dagafvoeren in juni onder een bepaalde drempel lagen, sinds het begin van de metingen niet eerder voor.

De afvoeren op de geselecteerde meetposten waren gedurende het hele laagwaterseizoen lager dan normaal. In de oostelijke bekkens (Nete, Demer) werden in het najaar opnieuw afvoeren rond het 25ste percentiel geregistreerd, waar dit in het centrum (Boven-Schelde, Dender, Zenne) ook bij het begin van de winter nog veel lager of zelfs op de minima was. Gemiddeld over alle geselecteerde meetposten werd in het laagwaterseizoen van 2017 slechts 54 % van het normale gecumuleerde volume afgevoerd, waar dit in 2016 ongeveer 150 % was.

Series: WL rapporten
Number of pages: 226
Publication year:2018
Keywords:Laagwaterberichten